2015: Final Dam Surte IS IBK - Pixbo Wallenstam IBF

Skrivet 03 maj 2015 21:26
Ändrad 07 maj 2016 20:38

Det är en rejäl uppslutning när det kommer till publiken. Det är fullsatt i Lundbystrand 2, detta är väl kanske inte någon större bedrift då avsaknaden av läktarplatser är total. Men det gör att hela inramningen blir väldigt mycket mer mysig och familjär. Allra helst när Backadalens unikum/legendar Pontus Carlsson drar det tunga lasset som speaker.

Stämningen är på topp och presentationen av Line-upsen flyter likt fjordarna som rinner genom det norska höglandet.

Första perioden är igång och de båda lagen känner på varandra. Pixbo testar ett skott från avstånd utan att träffa måltavlan. Pixbo har mest bollinnehav i inledningen av matchen men Surte står emot bra och lyckas få iväg ett och annat skott på mål.

När 2:30 har gått av perioden lyckas Surtes målvakt med en riktig fantomräddning så man nästan undrar var hennes vapendragare Guran med bastkjolen är för någonstans, efter att en Pixbospelare slagit sig fri och skapat sig en öppen målchans. Publiken ylar vilt och jag tycker mig skymta Fantomens hund Devil i faggorna. Det verkar ganska orimligt att låta hundar eller allra helst vargar gå lösa inne på Lundbystrand, men det är väl ett problem för säkerhetsvakterna om jag inte missminner mig.

Pixbo trycker på och det betalar sig genom en väl maskerad passning från Lina Johansson till Kajsa Alte som snyggt hänger bollen i bortre krysset. Skulle detta kunna vara daminnebandysveriges svar på snipern Alexander Galante Carlström hemmahörandes i Falun? Och skulle den maskerade passningen höra hemma hos en viss medlem i Björnligan, typ 671-4 eller vad de nu heter. Jag är inte så påläst när det gäller Björnligan mer än att jag läste ett gäng serier med dem när jag satt på toaletten som liten, det var härliga tider det. Åter till matchen!

Surte skapar kort efter detta ett långt anfall och det ger resultat efter att Natalie Hjertberg tar sin egen retur och lyckas lägga bollen över Pixbos liggande målvakt. Hon kravlade förgäves på marken och försökte nå bollen men tyvärr gick inte hennes önskan in. Jag tror många kan känna igen sig i den symboliken när man famlar efter något man inte riktigt når fram till.

Spelet böljar nu fram och tillbaka och det är nu Pixbo som håller i taktpinnen och som trycker ner sina motståndare i sin egen försvarszon. Böljandet gör mig lite yr för en stund så jag beger mig ut till cafeterian och beställer en Powerade och en korv med pommes. Hungern smyger sig närmre och närmre ju närmre kiosken jag kommer och just som jag ska fram och betala så hör jag ett skrik! Det är publiken och spelarna i Lundbystrand 2 som ropar, de har också blivit sjösjuka av det böljande spelet. Jag rusar kvickt tillbaka och läser några rader ur min paradbok ”Den gamle och havet” och direkt efteråt avstannar kaskadspyorna och matchen kan återupptas. Skott avlossas, men de når inte fram till mål utan de fastnade på några Surtespelare som verkar vara födda i vägen, vilket är en utmärkt egenskap om man har uppgiften att vara försvarare i ett innebandylag.

Moa Rylander i Pixbo lyckas fiska upp en boll i ett av anfallshörnen och sprätter sedan upp bollen rakt upp i nättaket vid förstastolpen. Det får mig osökt att tänka på när jag frenetiskt grävde ett hål i trädgården i morse, ingen rolig historia men ack så nödvändigt. Precis som Pixbos 2-1-mål.

Det dröjer inte länge förrän Pixbo bryter bollen i mittzon, skapar en kontring och målgöraren Amanda Wetterström tar sig förbi yxhuggande Surtespelare och drar iväg en riktig rökare i bortre krysset. Hon är ju inte rökare på grund av det, men det är bara ett uttryck från min eminenta vokabulär. Matchens snyggaste mål utan tvekan.
På tal om yxhugg har vi i Backadalen nu tillgodosett vår årsförbrukning med upphuggen ved tack vare Surtes försvar. Det klirrar gott i kassan vill jag lova nu när vi slipper köpa filtar och oljetunnor för att försöka hålla värmen i vinter när kölden kommer krypandes. Citat kassör Pontus Carlsson.

Pixbo har nu överhanden och Surte har problem med att hänga med fram tills periodvilan.

I inledningen av den andra perioden har Surte ett ypperligt läge att göra 3-2 men avlosserskan placerade tyvärr bollen utanför stolpen och där är det ju inte meningen att bollen ska hamna om man har för avsikt att göra mål.

Surte fortsätter trycka på, det verkar som att de har höjt bar-nivån till denna period, då bar är ett mått där man mäter tryck. Särskilt Katja Kontio har lagt i ytterligare en växel och visar prov på vinnarinstinkt när hon gång på gång prövar Pixbos målvakt, men tyvärr utan önskat resultat.

När halva perioden har gått trycker Natalie Hjertberg i en retur efter ihärdiga skottsalvor mot Pixbos mål. Välförtjänt tycker undertecknad.

Viktväktarnas ordförande tittade förbi och ville meddela att hon som expert uppmärksammat att matchen står och väger. Men just som ordföranden i rask viktväktartakt sprungit ut genom dörren gör Madeleine Bernvid i Pixbo 2-4 efter slarv bakom mål av Surteförsvararna.

Surte tog ut målvakten med strax över två minuter kvar, detta resulterar knappt något kreativt och det verkar som att kreativiteten Per Andersson står för när han gästar det folkkära tv-programmet Parlamentet inte infinner sig över huvud taget när Surte jagar en reducering. Istället får Pixbo tag i bollen och stänger matchen i och med mål i öppet mål av Filippa Granlund, vackert assisterad av Kajsa Alte.

Man ska inte ropa hej förrän man kommit över bäcken för en kort tid senare lyckas Surte göra 3-5 genom Therese Lamberg. Målgörerskan ropade tyvärr inte hej, vilket vi som skribenter annars tycker är ganska trevligt. Jag försökte hälsa på henne men utan resultat, hon kanske blev arg för att hon gjorde mål. Låter lite kontraproduktivt att bli sur som ett åskmoln när man gör mål. Nåväl.

Tiden rinner ut och Pixbos damlag står som segrare i damklassen. Ett stort grattis också till Surte för en väl genomförd match och turnering.

Referat: Markus Anderberg

Nästa nyhet: 2015: Final HJ18 Pixbo Wallenstam IBF - Lindome IBK

Skrivet 03 maj 2015 21:12
Föga förvånande hittar vi Pixbo i denna final också. Klubben har en fin meritlista i årets version av Göteborg Cup och vann också rättvist priset för bästa klubb. Som sig bör i en final så är tempot rekordhögt, antagligen så högt att partikelacceleratorn på CERN i Genéve inte hade hängt med. Förhoppningsvis kan vi hitta svaret på om mörk materia verkligen finns och det svaret kanske vi får i d... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg