2015: Final F13 Pixbo Wallenstam IBF FBC Lerum

Skrivet 03 maj 2015 14:53
Ändrad 07 maj 2016 20:41

Publiken är som tokig på läktaren och stämningen är på topp när matchen snart ska börja. Jag kommer att tänka på Super Bowl-referenser med tanke på den galna stämningen, men så fort matchen är igång sjunker ögonbrynen på publiken och allvaret infinner sig.

Matchen hinner knappt börja innan Lerum har ett skott i innerstolpen. Man greppar snabbt att dessa tjejer är här för att vinna och det kommer krävas blod, svett och tårar för att ro denna finalseger i land. Spelet vi får bevittna bjuder på idel långbollar så man tror att det är IFK Göteborg som spelar, men det är det ju inte, för de spelar varken i rött eller svart på hemmaplan.

Domarna är väldigt aktiva i matchen och har redan hittat visselpiporna de fått av sina överordnade. Man blir glad som opartisk enhet att våra kollegor gör sitt jobb utan minsta möjlighet till förvirring eller misstag. Spelet har nu avstannat en aning och det är något trevande mellan de båda lagen, bollen byter ägare och vi slumrade till lite på pressläktaren.

När sex minuter är gångna får Rebecca Larsson i Pixbo ett läge i slottet och klipper till bollen på volley, bollen rasslar till i nätet och eftersom vi är i Göteborg kommer man snabbt att tänka på fångad fisk i nät, men det är stor skillnad på de gamla fiskegubbarna och de tävlingsinriktade tjejerna vi nu får äran att beskåda på planen. 1-0.

Spelet befinner sig i ett slags nolläge där det inte händer så särskilt mycket. Jag hör nästan hur Status Quo spelas i högtalarna. Istället sänker nr 9 ett skott från halva-halva plan otagbart i bortre hörnet och lyckan är total bland den tillresta publiken. De sjunger "De va la gött" så man blir alldeles till sig i trasorna och jag blir glad när jag tänker på att det finns sångfåglar bland de innebandystinna föräldrarna.

Pixbo gör skäl för sina trevliga hejarramsor och den stora flaggan de hängt upp på en del av läktaren när de nu för det mesta i spelet. Lerum har ett fåtal farliga lägen med endast långskott från halva plan och något skott i täck. Lerum får inte ordning på sitt spel och har nu svårt att komma ur egen zon. Här kunde det blivit både 3 och 4-0 men har man en storspelande målvakt i Lerum är det svårt att stå emot Pixbos mangling.

Påtryckningarna på åter ett mål av hemmalaget blir för stora och det är återigen Rebecca Larsson som står för det mesta framåt just nu och tar bollen från halva plan, rundar sin back, kliver in på första stolpen och lägger den enkelt förbi Lerums målvakt. En bidragande bedrift till matchens lirare i Pixbo.

Lerum har nu ett skott i stolpen som rullar förrädiskt på mållinjen, men utan önskat resultat sett med Lerums ögon.

Halvtidssignalen ljuder och det är gladare miner från den ena delen av publiken vid sidan av oss än vad det är på den andra. Det känns nästan som att man återupplever Koreakriget där vi en gång tjänstgjorde som gränsvakter, det är en historia värd att berätta men knappast relevant periodpausen i en final i Göteborg Cup.

Andra perioden är nu igång och skottsalvorna mellan föräldrarna har nu lugnat ner sig. Vi låter sjukvårdspersonalen se om oss skribenter ordentligt och efter de varit hos oss och blåst på de ställen vi hade ont kan vi nu återuppta vårt ärofyllda jobb som deltidsförfattare i denna cup.

Lerum kommer ut som ett starkare lag och radar upp målchans efter målchans. För en stund trodde jag nästan att det var den Ryska femman i ishockey som man fick återse då det nästan var spel mot ett mål för en stund. Jag har svårt att bestämma vilka av tjejerna i Lerum som är mest lika Kasatonov, Larionov, Fetisov, Krutov eller Makarov. En sak som däremot är säker är att Lerums målvakt har stått för ett gäng makalösa räddningar så hon kan titulera sig titeln som "Cupens Tretjak".

Lerums hårda slit betalar sig och reducerar snabbt två gånger om genom Emelie Larsson och Tea Kralj upp till 3-2 och matchen lever i allra högsta grad. Nu har Sydkorea och Nordkorea börjat kriga igen här på läktaren. Vi som gränsvakter har nu mer att göra än att skriva referat, ljudnivåerna från båda lägren har ökat och vi försöker skingra föräldrarna från varandra. Det har nu övergått i ett hejarklackskrig på läktaren och vem vet hur detta kommer att sluta.

Det har jämnat ut sig något, men det är fortfarande Lerum som har de farligaste chanserna, nu närmast hade de ett hårt skott som Pixbos målvakt retfullt nickar över ribban. Tommy Salo skulle kunna lära sig av Pixbos målvakt hur man avstyr ett skott som går mot ens huvud. Hade Stina Callerfjord stått i matchen mellan Sverige och Vitryssland i OS 2002 hade Sverige tagit sig vidare och vi hade inte behövt leva med denna fadäs som det faktiskt var.

Lerum har nu haft ett enormt tryck och det resulterar i 3-3 efter en halvvolley av målgöraren Sofia Brydolf.

Det är nu reducerat och det står 3-3 på resultattavlan. Läktarkriget har lugnat ner sig och man väntar nu på vem som kommer skjuta första skottet.

När man talar om trollen så står de i farstun. Efter ett långt Pixboanfall kan den högerfattade högerbacken Malin Damgren pricka in ett otagbart skott vid bortre stolpen och "de va la gött" ljuder igen.

Lerum jagar nu frenetiskt ett mål och de gör allt de kan för att komma närmre mål. Pixbo slår ifrån sig bollarna likt när man häller vatten på en gås. Slutet närmar sig och Pixbo är det segrande laget. Jag vet inte vem som vann läktarkriget men det verkar som att det är över för nu och vi referatskrivare kan återgå till vårt vardagliga arbete och plåstra våra sår. Matchen lämnade oss med en tomhet eftersom vi kände fick uppleva i stort sett allt i denna match.

Referat: Markus Anderberg


Nästa nyhet: 2015: Final F14 Nacka Wallenstam 1 - Nacka Wallenstam 2

Skrivet 03 maj 2015 14:40
Någon minut in i matchen bryter Erika Klevbov i Nacka 2 sig loss från sin markering i mitten och avlossar ett farligt skott mot mål som resulterar i en räddning av hemmalagets målvakt. Nacka 1 har sedan ett skott som från halva plan går i mål men blir bortdömt p.g.a. felaktigt beträdande av målgården. I situationen efter får Julia Garpenbeck i Nacka 2 bollen och avlossar ett lurigt skott en me... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg