2015: Final HJ18 Pixbo Wallenstam IBF - Lindome IBK

Skrivet 03 maj 2015 21:12
Ändrad 07 maj 2016 20:39

Föga förvånande hittar vi Pixbo i denna final också. Klubben har en fin meritlista i årets version av Göteborg Cup och vann också rättvist priset för bästa klubb.

Som sig bör i en final så är tempot rekordhögt, antagligen så högt att partikelacceleratorn på CERN i Genéve inte hade hängt med. Förhoppningsvis kan vi hitta svaret på om mörk materia verkligen finns och det svaret kanske vi får i denna final.

Båda lagen inleder starkt men redan efter några minuter kommer Pixbos Anton Björsander själv på högerkanten och lyckas med konststycket att Zorra in bollen i bortre krysset. Ett väldigt vackert innebandymål som inte lämnade ett öga torrt på Pixboläktaren, eller hos Janne Tähkä för den delen.

Efter ledningsmålet forcerar Pixbo så kraftigt att Lindome har svårt att hänga med men med några nypor tur och välplacerade centrar kommer man långt när man möter västkustsuveränen Pixbo.

Och när Pixbo forcerar som värst så kommer en blixtsnabb replik från Lindome som gör mål efter en lite tumultartad situation framför Pixbomålet.

Pixbo trummar på men om man blir för offensiv så straffar det sig, särskilt när Lindomes centrar är så pass välplacerade som tidigare nämnt. Lindome kontrar på en felpassning som Oscar Larsson norpar, spelar vänsterforwarden som osjälviskt lägger över bollen och frispelar Alexander Öjersson som i sin tur missar mål! Turligt nog fyller Larsson på i anfallet och får välförtjänt trycka dit returen i anfallet som han själv startade.

Lagen byter chanser som Eurovisionprogramledarna byter kläder och inget lag kommer till någon jättechans men plötsligt så fångar Pixbos Axner Hägglund upp en boll som Lindomes försvar fipplar med och Hägglund sprätter upp bollen stensäkert i bortre krysset, återigen ett väldigt snyggt innebandymål.

Och så som denna match har varit så kontrar Lindome återigen på en felpassning och Oscar Larsson får ett skottläge en meter över halva plan. Larsson laddar och larmar iväg ett skott som sitter snyggt i nättaket bakom en skymd Pixbomålvakt.

Med risk för upprepning så är matchbilden väldigt skiftande och alla kan nog skriva under på att det är ett karakteristiskt Hawaii-spel vi bjuds på. Detta resulterar återigen i ett snyggt mål där Pixbos halvkändis Albin Thurén får bollen på mittplan, precis som Lindomes förra mål, vänder om och trycker dit bollen hårt bakom Lindomes målvakt som antagligen blev så star-struck att han tappade fokus på vad han skulle göra i kassen. Möjligtvis kan han ha fått matkoma mitt under skottet eftersom jag såg honom äta 3-4 av dom supergoda hamburgarna som kiosken säljer.

Perioden har skiftat värre än vädret i April och publiken sitter på helspänn. Resultatet skrivs till 3-3 och de 3-4 minuternas vila känns väldigt långa.

Period 2 hinner knappt börja innan Pixbos Anton Björsander får en halvchans från vänster och sätter ett hårt dragskott i stolpen. Målet flög iväg upp i skyddsnätet bakom målet och Cup-personalen fick kalla in klätterteamet som hämtade ner det.

Efter att bollen har bytt ägare några gånger på mittplan får tillslut Pixbo en 3-mot-1-kontring där Jonathan Ekelund, som har fått upp farten, spelar i sidled till Oscar Lindström som lägger in bollen retfullt under Lindomes målvakt.

Det är dock tydligt att Pixbo är ett spelande lag och att Lindome vill utnyttja Pixbos misstag. Båda lagen behärskar dessa spelformer på ett väldigt imponerande sätt.

Lindome tar en Time-Out med drygt 4 minuter kvar och jag tror att Lindome kommer försöka lägga långbollar in framför Pixbomålet för att framkalla några svåra situationer för Pixbo. Jag har hört att Lindomegrabbarna gillar gröt till frukost så det är välkommet att skapa lite grötiga situationer så de grönklädda känner sig hemma.

Time-Outen gav effekt! I första frislaget efter Time-Outen får Lindomes Patrik Byström bollen i hörnet, gör två enkelfinter och prickar in 4-4 under armen på Pixbomålvakten.

Tempot har sjunkit något och båda lagen verkar vara väldigt måna om att inte skapa några gratischanser åt det andra laget. Tyvärr är det precis detta som händer när en Lindomeback löper in i mitten med bollen och tappar den, bollen snappas upp av Albin Thurén som gör en läcker ”bakom-ryggen-pass” till Tom Carlsson som är helt fri framför mål, han tackar för passningen och lägger enkelt in 5-4-målet.

Lindome jagar återigen en kvittering och tappar bollen högt upp i banan, Pixbo tar tillvara på detta och slår en lång passning längs kanten som följs av ett inspel i mitten och 6-4 är ett faktum. Detta är enda gången i matchen som det har skilt mer än 1 mål mellan lagen och det känns som spiken i kistan.

Lindome plockade ut målvakten för att spela 6 mot 5 men det tjänar ingenting till när Albin Thurén har en bra dag och kan hålla i boll och fördriva tiden.

Pixbo vinner matchen med liten marginal mot ett Lindome som med lite tur hade kunnat få in 4 eller 5 bollar till.

Referat: Emil Anderberg


Nästa nyhet: 2015: Final P15 Bergs IK - Pixbo Wallenstam IBF

Skrivet 03 maj 2015 21:01
Det är nästan en potentiell SM-final som utspelar sig då Bergs IK (i Linköping) möter stora starka Pixbo. Men de gula räds icke och ställer endast upp med 10 man för att försöka besegra rödrävarna som har ett halvt kompani med sig. 1-0 Bergs IK inleder målskyttet genom Oliver Liedberg som retfullt och tillsynes enkelt rundar sin back på högerkanten och chippar in bollen i bortre hörnet. Jag tr... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg