2015: Final P12 Lillån IBK - IBF Backadalen

Skrivet 03 maj 2015 14:27
Ändrad 07 maj 2016 20:49

1-0: Lillån börjar aggressivt och redan i första minuten kommer Oskar Berglund loss på högerkanten och spelar till Oliver Dolk framför mål som väldigt kyligt väntar ut målvakten och sätter bollen snyggt till höger om målvakten. Oliver firar inte med sina lagkamrater utan springer förbi sekket och försöker redan rycka åt sig priset till matchens lirare men Madde i sekket har stora biceps och kan avstyra den viljestarke Lillånspelaren tämligen enkelt.

Victor Ström i Lillån gör en snygg manöver och lyckas komma till ett öppet skottläge i slottet. Skottet går tyvärr rakt i magen på Backadalens målvakt som enkelt kan plocka ner bollen. Målvakten berättade innan matchen att han har sprayat bollen med en osynlig metallspray som rimmar väl med magneten han har sytt in i magplattan. Allt för att vinna matcher.

Lillån drabbas av en utvisning direkt efter ledningsmålet och Backadalen visar upp ett imponerade powerplay. Kapten Robin Ridell i Backadalen visar vägen och avlossar från halva plan ett farligt skott som Lillåns målvakt ser hela vägen och kan säkert styra undan.

1-1: Backadalens powerplay fortsätter och Melwin Bruun gör en snygg soloprestation där han går bakom mål och lurar målvakten genom att snurra in bollen via köksvägen. Matchen hade därefter ett kort uppehåll eftersom korvarna inte var färdigkokta i kiosken varpå den annars effektiva cup-personalen fick reprimander av publiken som ville ha tillbaka målvakten i målet.

Lillån spelar vacker innebandy och skapar en riktigt farlig målchans framför mål där Backadalens försvarare lyckas få en fot på bollen och styr bollen över mål. Styrningen var så pass snygg att jag kort därefter blev kontaktad av Lars-Tommy som på 10 minuter hade tagit del av ryktet att Backadalens backbesättning har en bollkänsla som hade lämnat John Guidetti i skuggan av deras briljans.

2-1: På frislaget efter målchansen gör Lillån mål på något som såg ut att vara en frislagsvariant. Bollen spelades in mycket snyggt från höger anfallshörn av Oliver Sandlin och Oskar Berglund hade mycket lämpligt smugit upp i slottet och kunde enkelt sätta dit 2-1.

Lillån är märkbart mer taggade i denna förstaperiod och skapar chans efter chans men Backadalens målvakt Andreas Ljungdahl storspelar i målet och gör några riktigt svettiga räddningar. Lillån är en hårt satsande förening och när jag i natt vid 05.00 såg boxningsmatchen mellan Manny Pacquiao och Floyd Mayweather så var Lillån redan uppe och körde military fitness i sann försäsongsanda. Alla spelare liknar Ivan Drago till följd av alla ryssfemmor som Lillån har köpt billigt av Johann Mülegg som hade några kilo över.

Därefter kommer Backadalen in i ett bra stim där den vassaste målchansen var att en Backadalsspelare står ensam med Lillåns målvakt och får ta sin egen retur 3-4 gånger innan målvakten lyckas lägga vantarna på bollen. Backadalsspelaren fick senare bryta matchen till följd av muskelbristningar i båda axlarna efter allt vevande framför mål.

2-2: Backadalens Robin Ridell bryter bollen på mittplan och lobbar bollen fram mot Melwin Bruun som löper i rask takt mot mål likt Usain Bolt i sina favoritskor. Bollen studsar och Melwin har en försvarare mot sig men lyckas ändå toucha bollen snyggt förbi en chanslös Lillånmålvakt.

Första perioden slutar 2-2 där Lillån ägde spelet i större delen av perioden men där Backadalen stod för en stark kämpainsats och lyckades kvittera två gånger om.

I andra perioden inleder båda lagen starkt och Robin Ridell i Backadalen kommer förbi i hög fart på sin kant och får ett öppet skottläge men Lillåns målvakt kan enkelt plocka det skottet.

Jens Rilbe i Backadalen har lekstuga med försvararna i Lillån och lyckas båga runt dem gång på gång men målvakten avvärjer skotten med lite hjälp av stolpen. Lillåns målvakt tar av sig masken och kysser tacksamt stolpen med en passion som hade gjort Julia Roberts generad.

Lillån replikerar genom Victor Ström som avlossar en riktig projektil från halva plan. Skottet tar i ribban och gör så att det skallrar i alla rutor samt att jag just nu tittar på en sprucken datorskärm. Jag emotser gärna ett samtal från Lillåns ledning så jag vet vem som ska stå för reparationen av min dator. Men hårt sköt han, det hymlar jag inte med.

Lillån tar kort efter målchansen timeout och direkt kan man se att tränaren har beordrat sina mannar att gå upp och pressa Backadalens backar väldigt högt. En av Lillåns forwards missuppfattade direktiven och började krama en av Backadalens backar väldigt mycket. Stämningen blev något spänd men glädjefylld.

3-2: Målchanserna haglar åt båda hållen och tillslut lyckas Lillåns Oliver Sandlin komma loss på högerkanten och spela till sin radarpartner Oskar Berglund som har en tuff kamp med Backadalsförsvararen. Oskar Berglund kämpar fram bollen till Oliver Sandlin som har letat sig in framför slottet och kan enkelt sätta bollen bakom Backadalsmålvakten Andreas Ljungdahl som inte fick mycket hjälp av backarna.

Matchen håller väldigt högt tempo och svänger åt båda hållen till publikens stora glädje. Jag höll på att ta en stormförsäkring i detta skede eftersom matchen svängde värre än granarna under stormen Gudrun.

Backadalen tar timeout för att försöka kvittera en tredje gång, timeouten resulterar i en utvisning för Lillåns Oskar Berglund och Backadalen får en stor möjlighet att kvittera matchen.

3-3 Backadalen tar ut målvakten och spelar 6 mot 4 och Backadalen kan kvittera en tredje gång genom Melwin Bruun som kommer fri framför mål och kan stöta in bollen på volley. Som ni förstår vid detta laget så består Backadalens försäsong endast av tennis och badminton.

Direkt efter kvitteringsmålet gör Backadalen återigen mål men målet blir korrekt bortdömt efter att "målskytten" slog på en klubba för att kunna få in bollen.

Matchen går mycket rättvist till förlängning efter en mycket jämn och sevärd match.

Förlängningen startar i lika högt tempo som resten av matchen och vi bjuds på ett tvättäkta hawaiispel som inte resulterar i någon direkt målchans.
Sen som en blixt från klar himmel så bryter Backadalens Filip Ståhl in från vänster och avlossar ett skott som tar på en försvarare i Lillån, upp i kryssribban och studsar retfullt in över mållinjen och matchen är avgjord.

Referat: Emil Anderberg

Nästa nyhet: 2015: Final F15 IK Zenith - Lindås Waves IBK

Skrivet 03 maj 2015 12:26
Matchen inleds med att Zeniths Josefin Lundgren får en passning längs högerkanten och avlossar ett farligt skott som går strax över ribban. Ett sus går genom publiken och jag vet inte om målvaktens akuta förkylning berodde på publiksuset, Josefins hastighet eller det hårda skottet. Ganska avvaktande spel från båda lagen där Lindås är lite mer aggressiva och sätter en hög press på Zeniths backa... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg