2015: Final P14 Salems IF Lila Linköping IBK Lag 63

Skrivet 03 maj 2015 18:55
Ändrad 07 maj 2016 20:40

Innan matchen börjar bjuder sekretariatet på stor underhållning i form av speakern som skojar med publiken när hon försöker uttala efternamnen på grabbarna som ska spela. Detta uppskattas otroligt mycket av oss här på pressläktaren.

Trots Linköpings stora stöd på läktaren har de presterat klenast i inledningen där Salem till stor del för bollen och skapar målchanser.

Efter 5:30 har spelet vänt och det är nu Linköping som ligger mest i anfallszon och jagar ett ledningsmål.

Det har gått ytterligare några minuter och det är egentligen inte något av lagen som har några livsfarliga chanser.

Salems ränder på tröjorna får mig att tänka på roligt färgade polkagrisstänger som man kan köpa i småländska Gränna. Det gör en gammal smålänning glad att innebandyn i Salem vill hedra en så karaktärsfylld plats som det småländska låglandet.

Gustav Wadell i Salem springer igenom halva Linköpings försvar och får i skottögonblicket ett slag som resulterar i en utvisning för Linköping. På tal om slag; något som har slagit mig är att Salems hejarklack har börjat komma igång men jag saknar fortfarande typer av hejarramsor som bjuder på polkagrisreferenser eller referenser till Småland, men den som väntar på något gott…

Powerplayet är igång och Salem har ett par farliga skott utanför mål. Vilket kan tyckas en aning onödigt att skjuta utanför mål när det är in i mål man vill att bollen ska gå, men vad vet jag.
Linköping klarar av powerplayet och skapar direkt en målchans. Känslorna börjar nu hetta till och domaren blir tvungen att gå bort och lugna ner den mest hetlevrade av Salems coacher. Det är aldrig roligt när människor är oense, men i stridens hetta kan vad som helst hända. I politiken är man också oense men det har man betalt för. Det är den stora skillnaden här. I och förs sig vet jag inte om tränarna för de båda lagen har betalt. Det vi skribenter får i betalt är en himmelsk hamburgare från kiosken som är mer än nog i gage för oss.

För att summera periodens avslut så går fördelen till Salem som har ett skott i stolpen och ett i ribban kanske, stolpen var dock mest framträdande bland avsluten och suset på läktaren var störst då.

Linköping har ett och annat skott mot mål så i målchanser är det nog lika, men det är helt klart Salem som för det mesta av spelet. Saker och ting börjar nu hetta till på planen också och det är det som gör det lite svårt att vara domare ibland, då förstår man hur tufft det måste vara att vara politiker där man blir hängd för varje felbeslut man gör. Därefter kommer uppföljningar på ens felbeslut och så vidare. Det är en väldig tur att vi håller på med innebandy för att det är roligt. Skulle det vara på liv och död hade jag nog hellre tittat på en film. Detta kanske var en briljant idé för en regissör att titta på. Så om du Stephen King, läser detta så kan väl du höra av dig till Backadalens kansli.

Det är frenetiskt mycket slag i denna match måste jag medge och att domarna bara har gett en utvisning gällande detta är ett litet frågetecken för mig. Det hade å andra sidan varit ganska tråkigt med en sönderblåst final så jag tror att jag lämnar dömandet till våra kära domare.

Ställningen är fortfarande 0-0 och jag skulle fortfarande vilja påstå att det är Salem som är närmst ett mål. Linköping står dock emot bra, försvaret och framför allt målvakten som bidrar till att nollan är intakt.

Salem tar nu time-out och båda lagen snackar ihop sig. Det är svårt att säga vad de borde förändra men om jag hade varit tränare hade jag från Salems sida kanske försökt att slänga in fler bollar på mål och mer folk på mål, för just nu vill man gärna bara spela ner bollen i fickan och sen båga in och skjuta därifrån, detta har Linköping genomskådat och avstyrt med lätthet.
Linköping borde försöka få ner bollen längre ner i anfallszon för att kunna etablera ett spel därifrån. Detta har de rutinerade coacherna redan förmedlat till spelarna skulle jag tro.

Spelet är otroligt tillknäppt i slutminuterna och det får mig att tänka på när jag knäppte min jacka hela vägen upp till halsen i morse. De västkustska vindarna blåser hårt mot kroppen i dessa tider och det är viktigt med vindtäta kläder. Det återstår att se vilket av lagen som har det tätaste försvaret idag. Ställningen är alltjämt 0-0.

Förlängningen är nu igång och spelet är fortfarande väldigt solitt. Matchbilden är densamma förutom att Salem har tagit ett kliv till upp i banan då de i vissa stunder nästan har en form av numerärt överläge trots att man har lika många grabbar på plan. Att ha ett numerärt överläge när man är lika många man på banan är en ekvation som inte går ihop. Kanske har Salem kommit på något inom fysiken som man tidigare trodde var omöjligt. Fysikern Isaac Newton hade varit mäkta avundssjuk om han hade varit här och tittat och han borde kanske slå en pling till Salems kassör så han kan framföra sina anbud gällande informationen de sitter på. Det kanske blir svårt då Newton inte längre går bland oss på jorden, men han finns i våra historieböcker och i våra hjärtan.

Förlängningen slutar också mållös och nu är det dags för straffar av det gastkramande slaget.

Salem slår första straffen genom Gustav Wadell han går sakta fram mot mål, gör diverse kroppsfinter och innan han ens kommit skäligt nära målvakten prickar han iskallt in bollen under armen på målvakten.

Linköping sätter den andra straffen genom en vilt löpande Patrik Lindström som lägger över bollen på backhand, lurar ner målvakten och sätter bollen i nättaket.

Salems andra straff var väldigt lik den första förutom att straffläggaren Hannes Källberg prickade in skottet stenhårt i krysset istället.

Linköpings andra straff görs också springande, fast av Niclas Jakauby en mer spegelvänd straff mot vad hans kollega tidigare gjorde.

Salems tredje straff av Albin Hedstål går också in efter en iskall fint för att sedan lägga bollen under målvakten.

Linköpings tredje straff är mycket lik Salems andra straff där Filip Thunqvist sprätter upp bollen i första krysset genom ett stenhårt handledsskott.

Salem missar sin straff.

Linköping har nu chansen att sätta sin sista straff genom Patrik Lindström som lurar ner målvakten, viker över till sin forehand, kommer nästan ur vinkel, den enda platsen som är ledig är det bortre krysset som straffläggaren träffar med enkelhet. Linköpings supportrar blir vilda, Linköpings lag blir vilda och sen skulle man kunna säga att resten är historia. Vi har under denna match både fått se prov på referenser från gammal historia i form av Isaac Newton, men även på nyskriven historia när Linköping visar att de har ett rejält gäng med grymma försvarare, grym målvakt och iskalla straffskyttar.

Referat: Markus Anderberg


Nästa nyhet: 2015: Final F16 Lindome - Åkersberga

Skrivet 03 maj 2015 18:39
Matchens lirare i Åkersberga Johanna Spetz gör ett initialt försök att snärja samtliga i Lundbystrand 1 när hon i första tekningen tekar bollen innan någon annan förväntat sig detta. Bollen tillryggalägger många meter innan domarna börjar ana oråd och ljuder signalen för omtekning. Johanna plockar dock utan större konstigheter nästa tekning och ger Åkersberga första fördelen i matchen. Lindome... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg