2015: Final P15 Bergs IK - Pixbo Wallenstam IBF

Skrivet 03 maj 2015 21:01
Ändrad 07 maj 2016 20:39

Det är nästan en potentiell SM-final som utspelar sig då Bergs IK (i Linköping) möter stora starka Pixbo. Men de gula räds icke och ställer endast upp med 10 man för att försöka besegra rödrävarna som har ett halvt kompani med sig.

1-0 Bergs IK inleder målskyttet genom Oliver Liedberg som retfullt och tillsynes enkelt rundar sin back på högerkanten och chippar in bollen i bortre hörnet. Jag trodde att Pixbo hade slängt in en kona på vänsterbacken men jag börjar bli gammal och förstod först senare att dagens ynglingar kan behandla boll i Mach 3-fart.

Sekunder efter ledningsmålet kommer Simon Hoffmann i Pixbo med en nästan exakt likadan manöver men skjuter högt över. Skottet tog i vår Wi-Fi satellit och slog ut hela referatssystemet och vi fick en liten kaffepaus på pressläktaren. Tack Pixbo.

Detta följs av en utvisning för Bergs IK där en spelare åker ut för slag. Ingen domare hade missat det slaget trots missnöjda miner på Bergs bänk. Pixbos powerplay kantas av snabba passningar men ingen finess och Bergs visar prov på ett ettrigt försvar. Powerplayet resulterar inte i något mål trots en vass målchans efter ett farligt inspel framför mål.

Med risk för att domaren vill vara en vågskål så tar domarparet något som kan antas vara en kompensationsutvisning. Ett slag från en Pixboback och Bergs får spela 6 mot 5 en stund där målskytten Oliver Liedberg visar prov på fina handleder och fint spelsinne.

Bergs får också spela powerplay men detta powerplay är mycket mer strukturerat och östgötarna radar upp chanser. Oturligt nog så får de inte in bollen bakom suveräne målvakten Filip Vom Hofe i Pixbo. Innebandygodiset i powerplayet var när Bergs lyckas med en snygg diagonalare rakt igenom boxen och friställer skytten på vänstersidan som inte har en svårare uppgift än att lägga in bollen i öppen kasse, tyvärr för honom så har Pixbo en storspelande målvakt som gör en benparad som får mig osökt att tänka på scenen ur Matrix när Neo ligger raklång och helt stilla i luften och undviker pistolkulor.

Perioden slutar 1-0 och Bergs leder välförtjänt och stormakten Pixbo har inte alls visat den finess klubben är känd för.

Andra perioden börjar med ett enormt tryck från Pixbos polkagrisrandiga hejdukar som jobbar fram några fina chanser som Bergs målvakt trots trycket inte har några större problem att avvärja. Bergs replikerar med några snabba anfall men efter två starka försvarsprestationer av Ludwig Andihn i Pixbo har Bergs svårt att komma till någon klar målchans.

Nummer 19 i Bergs fortsätter att imponera och snurrar upp både center och backpar på läktaren, tillslut hoppar en av Pixbobackarna ner från läktaren och ger Liedberg en tryckare som hade gjort Niklas Kronwall avundsjuk. Tacklingen följdes av ett irriterat, utmattat och hormonstint ”STÄLL DIG UPP!”

Pixbo begär Time-Out och det kan verkligen behövas för att försöka få hål på lagmaskinen Bergs IK. Jag kan tänka mig att Pixbos tränare försöker lugna ner sina mannar i och med att det är en väldigt spänd match och hormonerna sprutar till höger och vänster värre än vattenspridaren på min torra gräsmatta.

Pixbo driver på och skapar några fina målchanser men Bergs kontrar gång på gång men Pixbos målvakt storspelar så fantastiskt att Malmström ringde och sade att Jon Hedlund redan har börjat se sig om efter en annan klubb.

Lagen bytte chanser under resten av andra perioden men Pixbo kom aldrig riktigt nära utan Bergs höll undan med ett kassaskåpssäkert försvarsspel. Jag hörde att Pentagon hade ringt tränaren i Bergs IK efter matchen och ville ha lite tips om hur man avvärjer anfall utifrån.

Referat: Emil Anderberg


Nästa nyhet: 2015: Final P14 Salems IF Lila Linköping IBK Lag 63

Skrivet 03 maj 2015 18:55
Innan matchen börjar bjuder sekretariatet på stor underhållning i form av speakern som skojar med publiken när hon försöker uttala efternamnen på grabbarna som ska spela. Detta uppskattas otroligt mycket av oss här på pressläktaren. Trots Linköpings stora stöd på läktaren har de presterat klenast i inledningen där Salem till stor del för bollen och skapar målchanser. Efter 5:30 har spelet vänt... Läs mer
Göteborg & Co Team Göteborg